Eén van de charmante kanten van een kleine school is dat iedereen elkaar kent. Geen grote massa kinderen op het schoolplein, maar een gezellige, gemoedelijke sfeer waar iedereen met elkaar speelt.
Als er een nieuwe leerling in de klas komt, zien we dat hij of zij direct wordt opgenomen in de groep en dat de andere kinderen met veel plezier hulp bieden aan de nieuwkomer. Dat is erg mooi te zien en het past zo goed bij de waarden waar IKC De Stek voor staat.
Toch zien we dat sommige kinderen soms worden buitengesloten. De leerkrachten zien het, maar ook uit tevredenheidspeilingen is dit gebleken. Buitensluiten is weliswaar geen pesten. Het valt minder op, het sluipt er misschien ongemerkt in. Maar buitengesloten worden is minstens zo pijnlijk.
Als de groep al klein is en je mag niet meedoen tijdens een spel, of je wordt niet uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje waar de rest van de klas wel mag komen, komt dat wellicht harder aan dan op een grote school. Op een grote school zijn er nog heleboel andere leerlingen bij wie je misschien wel aansluiting vindt. Je hoeft immers niet met iedereen vrienden te zijn. Dat is wat een kleine school ingewikkeld maakt; buitensluiten is meteen zo voelbaar.
Op school werken wij tijdens de Kanjerlessen aan dit onderwerp. We bespreken buitensluiten en buitengesloten worden en spelen soms situaties na. Elke leerling kan er wel wat over vertellen. Sommige leerlingen durven zelfs toe te geven dat ze wel eens iemand hebben buitengesloten.
Thuis is het wellicht ook een belangrijk onderwerp om eens aan te snijden. Staat er een verjaardagsfeestje voor de deur en mag de hele klas uitgenodigd worden, maar hoort u van uw kind dat één kind niet mag komen, is dit misschien een ingang om een gesprek aan te gaan. Nogmaals; je hoeft niet met iedereen bevriend te zijn, maar op zo’n kleine school waar er over het algemeen een fijne, veilige sfeer heerst, is het extra pijnlijk als er een leerling buiten de boot valt.