Nieuws
De ouderraad is altijd op zoek naar versterking. De ouderraad helpt de school met het organiseren van feestelijke activiteiten. U kunt daarbij helpen door bijvoorbeeld de school te versieren, vergaderingen bij te wonen, tosti’s te bakken, workshops te begeleiden enz. We vragen u natuurlijk al regelmatig om ouderhulp en dan kunt u zich altijd aanmelden. Wilt u meer structureel betrokken worden? Meld u dan aan bij de ouderraad. Lisanne Koets is de voorzitter en bespreekt graag met u wat u voor school zou kunnen doen. Het luizen-controle-team controleert de hoofden van alle leerlingen op luizen. Dit gebeurt in principe na iedere schoolvakantie. Ook daarvoor kunnen we nog extra hulp gebruiken. Dit is niet moeilijk, er zijn genoeg ervaren ouders om u te leren hoe u de controle kunt doen. Mocht u kunnen en willen helpen met de luizencontroles, dan kunt u zich melden bij Yvonne van der Giessen, y.vandergiessen@ikcdestek.nl
In coronatijd was het niet gewenst dat ouders in de school kwamen. Wat lijkt dat (gelukkig) alweer lang geleden. Inmiddels bent u allemaal weer welkom op het plein en in de school. In de praktijk zien we de ouders die kinderen komen halen vaak buiten het hek of zelfs op de parkeerplaats wachten. U bent van harte welkom om binnen te wachten op uw kind. We vinden het ook leuk als u af en toe een kijkje neemt in de klas of even een praatje maakt over hoe het met uw kind gaat. Dus stap over de ‘coronadrempel’ en loop af en toe de school binnen! Op dinsdag en donderdag zijn we natuurlijk wel druk met ‘bijspijkeren’ tussen 14.30 uur en 15.00 uur.
Brenden in de vakantie vier jaar geworden is en hij nu echt naar de basisschool mag? Dat dat helaas niet kan omdat hij nu ziek is? We deze week oefenen met de letter r en het cijfer 9? We over twee weken aan de slag gaan met een nieuw thema: ‘Ontdek het oerwoud’? Mocht u leuke materialen hebben om de klas aan te kleden in oerwoudsferen, dan horen wij dat graag!
De komende periode werken we aan het thema ‘start de muziek’. We onderzoeken van alles waar we muziek mee kunnen maken zoals pannendeksels en houten stokken. Ook met ons eigen lijf kunnen we muziek maken door bijvoorbeeld te trommelen op onze buik, door te klappen of te stampen. We hebben samen een partituur (muziekstuk) gemaakt en die gaan we deze week nog uitvoeren. Daarvoor hebben we ook bij “1,2,3 zing” geoefend met ritme en hard en zacht. Onze partituur hangt in de klas op de taalwand, daar kunt u hem vast bekijken. We gaan ook proberen om van de uitvoering een filmpje van te maken.
Voor de vakantie zijn we aan de slag gegaan met de Techniek Torens en ook deze week gaan we er weer mee verder. De leerlingen werken in groepjes aan een opdracht en moeten hierbij goed samenwerken/overleggen. Opdrachten die deze keer aan bod komen zijn: tandwielentoestel, rollen over katrollen, knikkerlift, laat de wieken draaien, bouw een stevige paalwoning en een zonnecelmobiel. Hoe werkt het? Elk groepje krijgt een lesbrief en een leskist. In de brief staat beschreven wat de opdracht is en welke stappen ze moeten doorlopen. De opdrachten zijn gericht op het ontwerpend en ontdekkend leren. Dit is een andere manier van denken dan tijdens de reken/taalles en zorgt soms voor een extra uitdaging. Ondanks de ‘smalle geitenpaadjes’ (je hersenen zijn er nog niet in getraind) die ze tegenkomen, hebben ze plezier in het maken van de opdrachten en zijn ze trots op het resultaat. De geitenpaadjes worden langzaam een zandweg. Soms is de zandweg al zo breed dat er extra geëxperimenteerd wordt. De groei mindset heeft ook bij deze opdrachten een positief effect 🙂 en andersom hebben de opdrachten een positief effect op de groeimindset.
Maandag hadden we een gastspreker in de klas van de AVRI. Hij vertelde over het belang van het goed scheiden van afval en gaf aan dat we als school al bewust bezig zijn met het afval scheiden. Daarnaast heeft hij uitgelegd wat er gedaan wordt met het ‘afval’ dat gescheiden wordt en welke invloed het heeft op het milieu. Ook het belang van duurzaamheid is aan de orde gekomen. Wat kunnen we zelf doen om de afvalberg te verminderen, welke positieve invloed heeft dit op de natuur (als we duurzaam bezig zijn), wat heeft het meeste effect en is dus makkelijk te doen. Hierbij is de trap tegen troep besproken. We gebruiken namelijk veel overbodige verpakkingen. Dit is iets wat we zelf makkelijk kunnen reduceren. Bij het boodschappen doen kun je zelf een verpakking meenemen voor het brood. Ook zijn er steeds meer herbruikbare zakken voor groenten. Als je naar school gaat kun je een beker drinken meenemen i.p.v. pakjes. Uw kind kan vast vertellen wat er in de klas over de trap tegen troep besproken is.
Afgelopen maandag hebben we bezoek gehad van Wessel, medewerker van de AVRI. We kregen een voorlichting over afvalscheiding en wat is nu recycling? Het doel is om leerlingen bewust te maken dat afval een waardevolle grondstof is en dat het daarom goed is om afval goed te scheiden. Wij zijn als school al goed op weg door plastic, papier, GFT en restafval te scheiden. De afvalcoach zag bij de kinderen ook al minder plastic doordat ze zelf een beker mee hadden in plaats van een pakje drinken. Maar als we kijken waar Nederland op de recycling ladder staat, is er altijd ruimte voor verbetering. We zijn uitgenodigd om een keer een kijkje te nemen bij het mileupark van de AVRI in Geldermalsen. U hoort er nog van!
Vorige week hebben we vakantie gehad; de één heeft lekker gerelaxt, de ander is op vakantie geweest en weer een ander is gezellig gaan logeren. Om ervoor te zorgen dat we deze week weer met voldoende energie aan het werk kunnen kwam Tim (van Welzijn West-Betuwe) verschillende activiteiten uitleggen die we op het plein kunnen spelen. Natuurlijk hebben we deze spellen meteen uitgeprobeerd. Vooral het spel waarbij we als Siamese tweeling moesten samenwerken was een uitdaging en zorgde voor veel plezier. Na deze spellen was de batterij weer opgeladen om aan het werk te gaan. Wist u trouwens dat we elke dag een bewegingstussendoortje doen om te zorgen dat we actief aan de slag kunnen met de uitdagingen van de dag?
Voor de vakantie zijn we gestart met de techniektorens. We hebben gekeken welke materialen en leskoffers er in staan en we zijn begonnen met een circuit. Deze week gaan we verder met deze materialen. De volgende opdrachten hebben we gedaan: Bouw een toren van jenga blokken en speel daarna het spel. Bouw een stevige toren van A4 papier. Hierbij moesten de kinderen gaan proberen welke vormen stevig genoeg zijn om er een toren mee te bouwen. Leskoffer over batterijen: de kinderen moesten een lampje laten branden door middel van draden en een batterij. Een bewegende ansichtkaart maken.
Het is altijd weer een wondertje. Een half jaar geleden konden de kinderen van groep 3 nog niet lezen. We hebben ze een half jaar letters geleerd en leren ‘zoemen’ (dat betekent de letters aan elkaar plakken tot je het woord hoort). Geweldig om ze nu te horen lezen! Dat is de growth mindset in de praktijk! Halverwege groep 3 gaan we ook meteen de eerste AVI-toets en DMT afnemen. DMT staat voor ‘drie-minuten-toets’. Voor groep 3 is dat nog een ’twee-minuten-toets’. Ze krijgen twee kaarten met woordjes daarop. Iedere kaart moeten ze een minuut lang woordjes lezen. We tellen het aantal woordjes dat ze juist hebben gelezen in één minuut. De AVI toets bestaat uit een klein verhaaltje. De verhaaltjes lopen op in moeilijkheidsgraad. De leerling wordt gevraagd het verhaaltje te lezen. Om de toets ’te halen’ is er een grens gedefinieerd aan de tijd die ze nodig hebben voor het lezen en het aantal fouten dat ze lezen. Veel kinderen vinden het lezen van een verhaaltje makkelijker dan het lezen van de woordjes. In het algemeen is de tijdslimiet hierbij lastiger dan het aantal fouten. Dat vinden we belangrijk. Het is in het dagelijks leven namelijk geen ramp als je meer tijd nodig hebt om te lezen. Het is wel een ramp als je erg veel fouten leest. Daarom leggen we altijd de nadruk op het correct lezen. De kinderen van groep 3 hebben nog niet allemaal het AVI-niveau M3 behaald. Dat is niet erg. In groep 4 en groep 5 gaan de meeste kinderen flink tempo maken. Het is wel makkelijker als de kinderen straks in groep 4 vlot kunnen lezen. Oefenen helpt!
- 1
- 2
- 3
- …
- 101
- Volgende »