Nieuws
De kinderen die meededen met de kookcursus van Welzijn zijn (bijna) volleerde koks. Als ze op dinsdagmiddag aan het werk zijn, ruikt de hele school heerlijk naar de lekkerste maaltijden. Iedereen in school krijgt daar erge honger van. Dus…. heeft u een keer geen tijd om te koken, dan kan uw kind inmiddels een aantal gezonde maaltijden klaarmaken. Vorige week hebben ze gekookt voor de ouderensoos van Est. Super gedaan jongens en meisjes en natuurlijk ook super gedaan, medewerkers van Welzijn!
We vonden het jammer dat Stacey weg ging bij ons. Gelukkig woont ze nog in de buurt en komt ze af en toe invallen. Stacey is niet alleen basisschoolleerkracht, maar ook muziekdocent. Daarnaast schrijft ze samen met haar nicht liedjes. Zo hebben ze ook voor IKC De Stek een heel mooi schoollied geschreven. Een paar weken geleden kwam ze op woensdag om alle kinderen het lied aan te leren. De tekst past natuurlijk helemaal bij onze school: IKC de Stek is de plek om te bloeien Ik begon hier klein maar ik zal groter zijn door te groeien Stap voor stap elke keer Uit de leerkuil telkens weer Het geeft niet als het nog niet lukt Want ik mag het hier gaan leren Nog een keer proberen Hier ben ik veilig En voel ik me blij Want ik vertrouw jou En jij vertrouwt mij We zijn hier kanjers Dus we zien elkaar Hier ga ik leren Wat gezond is voor mij Voeding beweging En natuur hoort daarbij En we zorgen samen Voor de dieren op school Stap voor stap elke keer Uit de leerkuil telkens weer Het is me nu gelukt Door het samen te proberen Want dat is hoe we leren Bij IKC de Stek!
De afgelopen drie weken hebben we les gehad van meester Tim. Hij heeft de basisbeginselen van basketbal uitgelegd en daarna zijn er oefeningen gedaan. Vorige week zijn we verder gegaan met oefeningen; o.a. dribbelen en scoren. Ook zijn er twee teams gemaakt die tegen elkaar streden om zo snel mogelijk van een grotere afstand te scoren. De hoepels gaven de afstand aan; gescoord dan een hoepel verder met je team. De laatste les stond in het teken van wedstrijdjes. Dit leverde gezonde strijd op.
In de weken van 4 en 11 december bent u uitgenodigd voor de groeigesprekken. Dit zijn de gesprekken die u samen met uw kind en de leerkracht heeft. De kinderen van groep 1/2 vullen hun portfolio gedurende het hele schooljaar met werkjes waar ze trots op zijn en laten deze tijdens dit leergesprek zien. De kinderen van groep 3 t/m 8 zijn druk bezig met het maken van hun presentatie. Hun gesprek begint met hun eigen presentatie over hun ontwikkeling. Daarnaast zijn de voorlopige cijferlijst en informatie van de leerkracht onderwerpen in het groeigesprek. In Parro staat vanaf woensdag 29 november de uitnodiging open waarin u zich kunt aanmelden voor dit gesprek.
De kinderen van groep 4 zijn gestart met de tafelsommen. De komende tijd komen de volgende tafels aan de orde, het is fijn als de kinderen deze tafels ook thuis gaan oefenen: Tafel van 1, 2, 3, 4, 5 en 10. Aan het einde van groep 4 is het de bedoeling dat alle kinderen deze tafels beheersen. Ze mogen iedere week een tafel bij de leerkracht komen opzeggen om daarvoor een sticker te verdienen. Aan het eind krijgen ze het “kleine” tafeldiploma mee naar huis. Wanneer is een tafel voldoende geautomatiseerd? Als het kind de tafel vlot kan opzeggen: de sommen en antwoorden op volgorde (alleen de antwoorden noemen is niet genoeg) en.. Als het kind de tafel door elkaar kent: de leerkracht noemt en som, het kind geeft het antwoord, de sommen worden door elkaar genoemd De kinderen van groep 5 gaan de komende periode voor het “grote” tafeldiploma. Dit zijn de tafels 1 t/m 12. Ook voor hen is het fijn als ze thuis oefenen. Natuurlijk kunnen zij ook stickers verdienen voor de tafels die ze kennen.
Het is fijn als alle kinderen thuis extra oefenen met het leren lezen. Hiervoor kunt u o.a. boeken uit de bieb lenen op niveau M3. Om u te helpen aan te sluiten bij waar we op school mee bezig zijn, krijgen de kinderen een blad mee naar huis met voorbeeldwoorden met de letters waar we op dat moment mee bezig zijn in de klas. We leren de kinderen zoemend te lezen. Zoemend lezen helpt beter om de letters te vertalen naar het woord dan het spellend lezen. Hieronder een uitleg hoe dit werkt: Zoemend lezen is een belangrijke leesstrategie om tot correct en vlot lezen te komen. Door het lezen met verlengde klankwaarde wordt het leesproces niet onderbroken, bijvoorbeeld rrraaaammmm -> raam, dit in tegenstelling tot het spellend lezen r/aa/m -> raam. Als een kind moeite heeft om een woord te lezen, helpt u het kind door de klanken van het woord zoemend te lezen zodat uw kind dit over kan nemen. Het zoemend lezen is een voorbeeldstrategie die het kind hoort van ons als leerkrachten en van u als ouder. Dit wil niet zeggen dat ieder kind het zoemend lezen direct kan overnemen. Ieder kind doorloopt zijn of haar eigen proces. Als uw kind nog (deels) spellend leest is het van belang om dat niet af te keuren omdat dit funest kan zijn voor het zelfvertrouwen en de leesmotivatie. Wel is het goed dat uw kind het zoemend lezen als voorbeeld hoort en probeert dit ook te gaan doen. Bij woorden die starten met een ploffer (k, p, t, b, d) en de letter h is de instructie: zet de mond goed voor de eerste klank en zoem de tweede klank er direct achteraan. Bijv: baaaassss. Door tegelijkertijd met de vinger van links naar rechts de letters van het woord in een vloeiende beweging aan te wijzen ondersteunt u het zoemend lezen. Heeft u daar vragen over? Loop dan even bij ons binnen, dan doen we het voor.
Afgelopen maandag zijn de toetsbladen mee naar huis gegaan voor de leerlingen van groep 5 en 6. Voor groep 5 is het de eerste keer dat ze een topografie toets gaan maken. De kinderen krijgen dan een blanco kaart waarop ze de namen van de provincies moeten invullen. Tijdens het leren moeten de kinderen dus ook het schrijven oefenen van de namen. De waddeneilanden horen ook bij de provincies en moeten dus ook geleerd worden.
Volgende week krijgen alle kinderen weer een cijferlijst / voorlopig rapport mee naar huis. Het echte rapport komt pas in februari, maar het is goed om nu vast even te bekijken hoe het met uw kind gaat. We missen nog een aantal rapportboekjes. Willen jullie kijken of er thuis nog een rapportboekje ligt en deze meegeven naar school! Alvast bedankt!
Wat hadden we een fijne afsluiting van het thema in ons eigen restaurant! De kinderen speelden al hun rollen met verve en hadden heerlijk gebakken en gekookt! Toen we allemaal onze buik vol hadden, vertelde de ober dat er afgerekend moest worden. Daar had natuurlijk niemand op gerekend. Gelukkig konden alle ouders en opa ’s en oma’ s betalen door af te ruimen en af te wassen. Daar waren we heel erg blij mee!
Van het restaurant rolden we meteen ons sinterklaas thema in. We werken vooral rond het prentenboek Boris en het paard van Sinterklaas. Bekijk deze link voor een indruk van het boek. Boer Boris krijgt een brief van Sinterklaas. Zijn paard is van de trap gevallen en hinkt. Met rust komt alles weer goed, maar hoe rijdt de Sint op de daken als het zonder schimmel moet? Boer Boris wordt gevraagd te helpen en de kinderen helpen mee. We bedenken samen allerlei oplossingen voor de vraagstukken die we tegenkomen in de vorm van taal en rekenactiviteiten, ook bewegen, spel en zang komen aan bod.
- 1
- 2
- 3
- …
- 112
- Volgende »